Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Amaryllis verzorgen, feiten en meer

De amaryllis.. een echte must-have tijdens de feestdagen. Maar wat weet jij allemaal over deze prachtige bloem? In dit blog lees je alles over waar de bloem vandaan komt, hoe je de amaryllis verzorgt en meer.

Waar komt de amaryllis vandaan?

De bloem behoort tot de Amaryllidaceae-familie en is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze heeft haar botanische naam te danken aan William Herbert die haar Hippeastrum noemde. ‘Hippeus’ staat voor ridder en ‘astrum’ voor ster, daardoor staat de amaryllis (vooral in Nederland) ook wel bekend als “ridderster”.  De bloem is onderdeel van de narcisfamilie en er zijn zelfs wel 70 tot 75 soorten van! De amaryllis is in verschillende kleuren beschikbaar, waaronder rood, roze, geel en paars, maar ook wit met een rood randje of wit met roze aderen. De dieprode variant van de bloem  is vooral populair rond de kersttijd.

Feitjes over de amaryllis

Amaryllis bloemen zijn dan wel afkomstig uit tropische gebieden, tegenwoordig worden ze gewoon in Nederland gekweekt. Ze staan bekend om hun indrukwekkende grootte. Ze kunnen namelijk tot wel 20 centimeter in diameter zijn. Daarnaast heeft ze ook nog een opvallend lange levensduur, want een Hippeastrum kan tot wel twee weken in een vaas blijven staan. Zo kan jij extra lang genieten van de fijne sfeer en haar prachtige uiterlijk.

De amaryllis staat voor trots en oprechte bewondering, maar symboliseert ook liefde, warmte en schoonheid. Hierdoor sluit de ridderster perfect aan op de kerst. Ga je op bezoek tijdens kerst? Dan is het zeker aan te raden om een kerstboeket cadeau te geven met de amaryllis erin! Je kunt haar eenvoudig online bestellen en thuis laten bezorgen, zodat je het boeket zelf kunt overhandigen. Wel zo makkelijk, want de kerstdagen zijn immers al druk genoeg!

Hoe moet je een amaryllis bloem verzorgen?

Een amaryllis zet je het liefste in een hoge vaas. Zorg dat de vaas schoon is en voorzien is van een klein laagje water. Wil je voorkomen dat de stelen gaan krullen? Dan kan je een stukje plakband om het uiteinde van de steel plakken, dit voorkomt het krullen en scheuren van de steel. Vind je het krullen juist een onderdeel van haar charme? Dan kun je de steel ook insnijden om het krullen te stimuleren. Een amaryllis op vaas zetten zetten is een goed idee, zodat de bloemen goed worden geëtaleerd en ze langer vers blijven. Daarnaast is het een decoratief element bij feesten en diners als je de amaryllis in een vaas zet. Wist je dat wanneer je een amaryllis in een vaas zet die hoog en smal is, je dan rottende stukken voorkomt? Zo kan de amayrillis maar liefst 2 weken goed staan.

Om de bloem mooi te houden snijd je de steel recht af en zet je haar in schoon en koud water met bloemenvoeding. Is je amaryllis verwerkt in een boeket met andere bloemen? Hou dan lauwwarm water aan. Het water dient vervangen te worden als dit troebel wordt, zo gaat de ridderster langer mee. Verder is het handig om te weten dat het een zware maar delicate bloem is, hierdoor kan het gebeuren dat de bloem knakt. Wil je dit voorkomen? Dan kun je haar in een hoge vaas zetten en eventueel een stokje in de steel prikken.

Waar zet je een amaryllis?

Bij de kerstbloem is het van belang haar uit de tocht te houden. De ridderster is erg gevoelig voor tocht en zal dan slap worden in de nek. Gebeurt dit toch, dan kan je de Hippeastrum ondersteboven hangen en de steel vullen met water. Laat haar een paar uur of nachtje hangen en de volgende ochtend staat haar koppie er weer stevig bij. Snij dan wel weer een stukje van de steel af voordat je haar weer in het water zet. Ook staat ze liever niet te warm en wordt het aangeraden de bloem niet te dicht bij de verwarming te zetten. Een hogere temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat de ze stopt met groeien. Handig om te weten; de ideale temperatuur om de bloem te laten bloeien is tussen de 15 en 25 graden. Op tafel is meestal wel een goede plek.

Amaryllisbol planten en overhouden; hoe doe je dat?

De amaryllis is er niet alleen als bloem voor in een boeket, maar bestaat ook als tuin- of kamerplant én als amaryllisbol in wax. Je kunt de bol planten tussen oktober en april, maar de voorkeur gaat uit naar na de vorstperiode. De Hippeastrum kan namelijk niet tegen vorst. Na 7 tot 10 weken zal, afhankelijk van de temperatuur, de bloem beginnen te bloeien.  

De amaryllisbol is net zoals alle andere bloemen na een tijdje uitgebloeid. Maar wist je dat je de plant dan niet hoeft weg te gooien? Je kunt haar namelijk overhouden. Zet de bol na de bloei op een warme plek met veel licht en bewaar haar als het weer kouder wordt zo’n 8 weken in 10-15 graden. Na deze rustperiode kun je de amaryllis binnen neerzetten en zal ze weer beginnen te groeien en bloeien!

Laat de amaryllis stralen in huis!

De Hippeastrum is een prachtige en opvallende bloem én plant, welke een vleugje elegantie en kleur toevoegt aan elke ruimte waarin hij wordt geplaatst. Het is geen wonder dat ze zo geliefd is bij bloemenliefhebbers en een populaire keuze is voor kerstdecoraties. En nu jij alle ins-en-outs weet van deze amaryllis, kun jij de bloem ook laten stralen in huis!