Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Phalaenopsis (Vlinder orchidee)

Phalaenopsis (Vlinder orchidee) verzorging

De Phalaenopsis wordt ook wel vlinderorchidee genoemd. Deze sierlijke kamerplant is de koningin van het plantenrijk. Kijk maar eens hoeveel bloemen haar dunne takjes dragen. Als je goed kijkt naar de vorm dan kan je in een enkele bloem een vlinder herkennen. Deze orchidee is een fijne huiskamerplant die weinig onderhoud nodig heeft en ze bloeit vaak tot wel drie maanden!

Op deze pagina:

  • Licht en standplaats
  • Water geven en sproeien
  • Voeding
  • Verpotten
  • Kinderen en huisdieren
  • Styling

Licht en standplaats

Zet de Phalaenopsis op een plek zonder direct zonlicht, want daar houdt ze niet van. Wanneer je dit wel doet komen er witte plekken op de bladeren en dat komt de vlinderorchidee niet ten goede. Plaats de orchidee niet in een tochtige omgeving zoals bij een deur die veel open staat.

Water geven en sproeien

Een Phalaenopsis mag niet te nat staan. Geef de vlinderorchidee daarom een keer in de week water door haar even onder te dompelen en daarna uit te laten lekken. Je kunt de bladeren van de vlinderorchidee af en toe besproeien in de winter en zomer. De plant houdt namelijk van een hoge luchtvochtigheid. Vermijd bij het sproeien de bloemen, want die kunnen daardoor verkleuren.

Voeding

Voor een extra mooie bloei, kun je in het voorjaar en de zomer de vlinderorchidee voeden met orchideeënvoeding. In het najaar en de winter heeft de Phalaenopsis geen voeding nodig.

Verpotten

De vlinderorchidee heeft kwetsbare wortels. Het is daarom beter om de plant zoveel mogelijk met rust te laten en niet te vaak te verpotten. Verpot de Phalaenopsis eens in de twee á drie jaar of wanneer de orchidee zijn pot ontgroeid is. De beste periode om de vlinderorchidee te verpotten is in het voorjaar, vóór de bloeiperiode.

Kinderen en huisdieren

De Phalaenopsis is niet giftig. Wel kunnen sappen vrijkomen bij het kauwen op de bladeren. Deze sappen kunnen lichte huidirritatie veroorzaken, maar geen ernstige klachten. Let dus wel op met kinderen en huisdieren. Neem bij twijfel altijd contact op met de (dieren)arts.

Styling

De vlinderorchidee is een plant met vele gezichten. Je kunt haar in een pot zetten met een enkele orchidee, maar je kunt ook een schaal vol met prachtige orchideeën maken. Of wat dacht je van een orchidee op water? Haal haar uit het potje, spoel de wortels af en plaats haar in een vaas naar keuze. Zorg er wel voor dat er in de vaas een laagje van minimaal 2 centimeter zit.