Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Bromelia verzorging (Aechmea fasciata)

Bromelia verzorging (Aechmea fasciata primera)

De bromelia (latijnse benaming: aechmea fasciata primera) is een bekend gezicht in onze huiskamers. De bromelia heeft een prachtige, roze bloem die langzaam iets naar buiten groeit. Hierdoor heeft deze plant gelijk al een hoge sierwaarde. De aechmea fasciata is erg populair onder plantenliefhebbers en gezien de vrolijkheid die deze kamerplant in huis brengt snappen wij dat wel! Wij van Topbloemen geven je graag wat handige tips en tricks omtrent bromelia verzorging. Zo houd jij jouw groene aanwinst zo lang mogelijk mooi!

Op deze pagina:

  • Licht en standplaats

  • Water geven en sproeien

  • Voeding

  • Kinderen en huisdieren

  • Styling

Licht en standplaats

De bromelia prefereert een zonnige standplaats. Te veel zon neemt de plant je echter niet in dank af dus vermijd de felle middagzon. Als de bromelia namelijk te vol in de zon staat ontstaan er lichtbruine vlekken op het blad en droogt de plant sneller uit. Wanneer de plant te weinig licht ontvangt, zal hij snel zijn mooie felle kleur verliezen. Idealiter zet je de aechmea fasciata dus op een lichte plaats, uit direct zonlicht.

Water geven en sproeien

Bromelia’s beschikken over een handig rozet waarin ze waterdruppels op kunnen vangen. Idealiter staat hierin altijd een laagje water. Ververs dit water 1 á 2 keer per maand en zorg dat er altijd maximaal 2 centimeter water in de kelk staat. De potgrond om de bromelia heen hoeft maar een klein beetje water. 1 keer in de maand een scheutje water is genoeg. Geef dit water ook pas zodra de potgrond is uitdroogt. Als je buiten een regenton hebt maak dan je bromelia helemaal gelukkig. De aechmea fasciata houdt namelijk erg van regenwater.

Verder is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Bromelia’s geven namelijk de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Onze huiskamer is vaak niet voldoende. Gelukkig kan je dit eenvoudig doen door een paar keer per week nevel over de aechmea fasciata heen te sproeien. Bij een te lage luchtvochtigheid zullen de puntjes van het blad namelijk bruin kleuren. Let op: natte potgrond willen we voorkomen. Sproei dus wel écht op de bromelia.

Voeding

De bromelia is qua voeding niet heel veeleisend en heeft dus geen extra plantenvoeding nodig. Tenzij je van plan bent met de plant te kweken en deze wilt vermeerderen. Dan kan het stekje van de bromelia wel wat plantenvoeding gebruiken. Wil je de bromelia toch bemesten? Dan kan je dit het beste in de lente en zomer doen.

Kinderen en huisdieren

De bromelia is geen gevaar voor mens en dier. Ze zijn niet giftig en veilig voor huisdieren en kinderen. Dat betekent natuurlijk niet dat je ze moet opeten. Dat kan namelijk leiden tot irritatie en het is uiteraard erg zonde van je mooie bromelia.

Styling

Wil je toch langer genieten van je bromelia? Haal een stekje (babyplantje) van de moederplant af en plant deze in een nieuw potje. Zo kun je zelf je eigen bromelia kweken. Om je plant gezond te houden kun je haar het beste af en toe sproeien met water en een beetje bijmesten. Dit boost namelijk de hoge luchtvochtigheid en geeft de aechmea fasciata spruit een goede start.

Ook een bromelia in huis halen?

Dat de bromelia een erg leuke aanwinst is voor in de huiskamer, dat staat vast. Lijkt het jou ook leuk een bromelia als kamerplant te hebben of cadeau te doen? Kijk dan bij de kamerplanten van Topbloemen.nl en shop de mooiste kamerplanten.