Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Voorkom hangende tulpen! Hierbij 11 tips om tulpen mooi te houden

De tulp; een schitterende bloem die je vaak als bos koopt of terugvindt in een gemengd boeket. Het is een prachtige bloem, waarbij soms al snel het kopje gaat hangen. Dat is natuurlijk niet hoe je ze in de vaas wilt zien staan. Daarom geven wij je in dit blog 11 tips om je tulpen langer mooi te houden en te voorkomen dat de tulp slap gaat hangen. Zo geniet je nog langer van jouw boeket!

Waarom gaan tulpen slap hangen?

M'n tulpen hangen slap: hoe kan dat nou? De tulp drinkt meer water dan andere snijbloemen. Hierdoor groeit ze door in de vaas, waarna de bloem topzwaar wordt en gaat hangen. Wil je dit voorkomen? Pas dan de volgende tips toe om je tulpen goed te houden:

 1. Tulpen zijn gevoelig voor een veranderende temperatuur, leg ze daarom na aankoop in de achterbak en laat ze thuis even acclimatiseren op een donkere plek in een emmer water.
 2. Als je de bloemen in de emmer zet, is het raadzaam om de verpakking er nog even omheen te laten zitten. Snijd dan ook alvast een stukje van de steel af. De steel snijd je anders af dan bij andere bloemen. Je snijdt ze namelijk recht af in plaats van schuin, zodat ze niet te veel water slurpen. In een bloemenstengel zitten namelijk kanaaltjes en als je de steel schuin afsnijdt dan zijn er meer kanaaltjes die het water opnemen.
 3. Hierna zet je de bloemen het beste een halfuur tot uur mét verpakking in het water, zodat ze tijdens het opnemen van water rechtop blijven staan.
 4. Zorg dat de vaas schoon is. Je maakt deze het beste schoon met biologisch schoonmaakmiddel en daarna spoel je de vaas goed af met koud water.
 5. Prik vervolgens met een naald of speld een gaatje in de steel, net onder de kop. Als je dit doet voor je ze in een vaas zet, rem je de groei.
 6. Zet de bloemen in koud water en niet in lauwwarm water zoals de meeste andere bloemen. Koud water remt namelijk de groei van de bloem. 
 7. Zet ze niet in een volle vaas, maar in een klein laagje water en schenk bij indien nodig.
 8. Let er op dat je tulpen niet samen met de narcis in het water zet. De narcis scheidt namelijk een slijm af waar de tulp niet tegen kan. De kanaaltjes van de tulp verstoppen en zonder water zal de tulp niet lang leven.
 9. Maar wat doe je nou in het water? Als je een zakje bloemenvoeding erbij hebt gekregen, dan doe je deze er nu in. Zat dit niet bij je boeket? Dan voeg je een beetje suiker aan het water toe. Suiker beschermt je tulpen namelijk tegen besmetting dankzij de antibacteriële functie.
 10. Andere opties zijn: een 5 cent muntje (koper), klein scheutje natuurazijn of een beetje jenever of frisdrank.
 11. Zorg ervoor dat de vaas met tulpen niet in de zon of te dicht bij de verwarming staat. De tulp is een bloem uit het koude seizoen. Van warmte houdt hij niet.
 12. Ook van fruit worden tulpen niet blij. Fruit produceert ethyleengas, dit zorgt ervoor dat je bloemen sneller "rijp" worden en gaan hangen. Bewaar ze dus ook niet naast de fruitschaal.

Hoe gaan tulpen weer rechtop staan? 

Zijn jouw tulpen toch gaan hangen? Gooi ze dan nog niet weg! Je red ze mogelijk nog door deze 2 tips toe te passen:

 1. Wikkel de bloemen voorzichtig in een krant en zet de bloemen terug in de vaas. Zorg dat ze in een klein laagje water komen te staan.
 2. Haal opnieuw een stukje van de steel af. Doordat ze door blijven groeien, worden de tulpen soms te lang en gaan ze hangen. Als je ze weer recht afsnijdt en daardoor inkort, worden ze steviger.

Houd je tulpen goed

Na het lezen van deze tips ben je een échte professional op het gebied van tulpen en weet je hoe je de bloemen moet verzorgen én redden. Zo heb je nog langer plezier van jouw tulpen en hangen je tulpen niet meer slap. Bekijk ons assortiment en laat ook een tulpenboeket bezorgen!