Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Kwekers in beeld: Joyce van LG Flowers

In Pijnacker staan de hypermoderne kassen van Joyce en Mike Lansbergen. Deze twee jonge ondernemers, zus en broer, staan aan het hoofd van LG Flowers, een familiebedrijf dat jaarlijks 95.000.000 gerbera’s kweekt. De kwekerij is ooit begonnen door opa Piet, overgenomen door zijn zoons Kees, Aad en Hein en is daarna dankzij de bezielende leiding van Joyce en Mike inmiddels uitgegroeid tot één van Europa’s grootste kwekers van de oh-zo bekende en geliefde vrolijke bloemen. In 2023 levert LG Flowers alle gerbera’s voor de boeketten van Topbloemen.nl, waaronder de bloemen voor de duurzame 100%NL lijn die later dit jaar uitkomt.

Duurzaamheid zit in de hele keten

Anders doen geeft energie, is de slogan van het bedrijf. Joyce: “Wij zijn een eigenzinnig bedrijf. Toen wij, bijvoorbeeld, anderhalf jaar geleden besloten om onze kassen anders te verlichten, werden we bijna voor gek verklaard. Zo belichten wij bijvoorbeeld afhankelijk van de bloemkleur en de vraag vanuit de markt. Het was, voordat de energiecrisis haar intrede deed, in onze branche niet gangbaar om dit soort innovaties door te voeren. Wij kiezen er heel bewust voor om te investeren in duurzaamheid en om uiteindelijk energieneutraal te kunnen zijn. Ook kiezen we ervoor om veel te investeren in onze medewerkers, klanten en leveranciers. Duurzaamheid zit namelijk in de hele keten; het gaat veel verder dan een energielabel of een certificaat. Juist van het verder ontwikkelen van dat hele systeem krijg ik heel veel energie.”

Alles is mogelijk als je samen uitgangspunten maakt

Uiteindelijk draait het bijna allemaal om mensenwerk. Joyce: “Van oudsher telen kwekers wat zij mooi vinden. Wij doen dat precies andersom. Continu zijn we in gesprek met onze klanten over hun wensen en denken én werken we mee met hun bedrijfsfilosofie. Zo ontwikkelen we samen met Topbloemen.nl een 100% NL lijn. Dit is een bloemenlijn die bestaat uit louter Nederlandse bloemen die zo duurzaam mogelijk geteeld zijn. Daarnaast verkorten we de keten door samen met andere kwekers rechtstreeks aan Topbloemen.nl bloemisten te leveren. Dit scheelt veel transportbewegingen. In onze bedrijfsfilosofie zijn niet alleen onze klanten, maar ook onze medewerkers heel belangrijk. Zij zorgen er immers voor dat hetgeen we bedenken ook waargemaakt wordt. Met elkaar zetten we een stip op de horizon en samen werken we daarnaar toe. Alles is mogelijk als je samen uitgangspunten maakt.”

Juist door dingen te durven, leren we veel en kunnen we veel

Ontwikkelen is ontdekken en ontdekken moet je durven. Joyce: “Toen we overgingen op LED, liepen we tegen een aantal uitdagingen aan. Zo bleken sommige gerberasoorten onder LED anders te groeien dan onder traditionele verlichting. Uit onze onderzoeken kwam naar voren dat planten onder LED andere voedingsstoffen nodig hebben. We zijn toen een andere mix van meststoffen gaan geven, waardoor we de stevigheid en houdbaarheid van de bloem hebben vergroot. In ons bedrijf verzamelen we continu data waarop we direct sturen. Zo hebben we in de kassen vochtsensoren en infraroodcamera’s geïnstalleerd die ons in staat stellen een efficiënt klimaat te creëren in de verschillende kaszones, waardoor we heel effectief kunnen omgaan met energie. Juist door dingen te durven, leren we veel en kunnen we veel.”

Wij zorgen ervoor dat we onszelf altijd recht kunnen aankijken in de spiegel

En om te leren, moet je reflecteren. Joyce: “In alles zit een leermoment. Daar geloof ik in. En in fouten maken, want daar leer je ontiegelijk veel van. Reflecteren is van wezenlijk belang, want als je niet reflecteert, win je geen wedstrijd. Vroeger was ik actief in de topsport. Als schaatser was ik na iedere rit bezig met ontdekken waar het beter kon. Deze mentaliteit zit ook in het bedrijf. Net als goed voor jezelf en je team zorgen. Mike en ik zijn ons heel bewust van de beslissingen die we nemen en nemen de verantwoordelijkheid voor de keuzes die we maken. Wij zorgen ervoor dat we onszelf altijd recht kunnen aankijken in de spiegel.”