Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

DIY kerststukje maken van kerstbloemen

Kersttijd! Een periode van gezelligheid, glinsterende lichtjes en natuurlijk de onweerstaanbare charme van kerstbloemen en kerststukjes. In dit blog geven wij je tips om zelf een stukje voor kerst te maken.

Maak je eigen kerstdecoratie met bloemen

Zoek jij nog een leuke activiteit voor de zondagmiddag? Ga aan de slag met een DIY met vriendinnen of familie. Deze creatieve bezigheid is zeker een aanrader.  Het leuke aan het maken van een kerststukje, is dat je je creativiteit de vrije loop laat en een stukje creëert dat perfect past bij jouw kerstdecoratie. Maar waar moet je beginnen en wat verwerk je in een kerststuk? Wij helpen je op weg!

Een modern kerststuk maken

Ga je voor een klassiek of een modern kerststukje? Het kan tegenwoordig allemaal. Om de stijl van nu door te voeren in je DIY kies je bijvoorbeeld voor een prachtig taartplateau van marmer of een leistenen bord. En in plaats van rechte witte kaarsen, ga je voor gekleurde en gedraaide kaarsen of vrolijke ledlichtjes. Daarnaast is het ophangen van je kerststuk tegenwoordig ook erg hip. Een krans van oasis is bijvoorbeeld erg geschikt om op te hangen met een mooi kerstlint.

Wat heb je nodig:

 

  • Een schaal, mand of plateau
  • Blok of krans steekschuim (oasis)
  • Snoeischaar of mesje
  • Fijn ijzerdraad
  • Diverse bloemen zoals amaryllis, rozen, gerbera’s of kerststerren
  • Groenmateriaal zoals hulst, eucalyptus, dennentakken of mos
  • Decoratieve elementen zoals kerstballen, dennenappels, kaarsen of waxinelichthouders.

 

Maak je een stukje in een mand of schaal? Snijd het steekschuim dan op maat en zorg hierbij dat het schuim 1 tot 2 cm uitsteekt aan de bovenkant van de schaal. Als je het stukje op een plateau maakt dan is het handig om te bepalen hoe hoog je het wilt maken en op basis hiervan afsnijdt. In dit geval is het ook handig een zelfklevende prikker te gebruiken. Plak deze op je schaal, zodat het oasis niet schuift. Heb je een oasis krans? Dan hoef je hier verder niks aan te doen.

2. Maak het steekschuim nat:

Zorg dat het steekschuim van te voren al water heeft opgenomen, dit doe je door de oasis in een bak of emmer met water te leggen en vol te laten lopen. Het is aan te raden om het steekschuim minimaal een uur van te voren in het water te leggen. Als je steekschuim goed nat is, dan blijven je bloemen langer vers. Pak het daarna eventueel in met vershoudfolie, zodat het water niet verdampt.

3. Breng het groenmateriaal aan:

De takken en bladeren vormen de basis en geven volume en vorm. Snijdt of knip de takken schuin af, zodat je deze beter in het schuim steekt. Een ander voordeel is dat de takken hierdoor gemakkelijk water opnemen en langer goed blijven.

4. Kaarsen of waxinelichthouder(s)

Als je ervoor kiest om kaarsen of waxinelichthouders in het stuk te plaatsen, houd dan rekening met de brandveiligheid. Plaats niks tegen de kaars aan en zorg dat ook niks in aanraking komt als de kaars brandt. Zorg ook dat je in de buurt blijft als de kaars of het waxinelichtje aan staat. Ga je liever voor zekerheid? Gebruik dan leuke ledlichtjes met een waterdichte batterijhouder.

5. Bloemen toevoegen:

Als je deze stappen hebt doorlopen, dan is het tijd om de sterren van je stukje toe te voegen - de bloemen! Snijd de stelen schuin af en steek ze in het steekschuim. Verdeel ze gelijkmatig voor een stijlvol en speels effect.

6. Decoratie aanbrengen:

Voeg nu de decoratieve elementen toe. Dit varieert van kleine kerstballen, sterren en dennenappels tot sierlijke linten. Gebruik het fijne ijzerdraad om je decoratie vast te maken aan het groen of de bloemen om het in een gewenste positie te plaatsen. Liever geen versiersels? Dan laat je deze gewoon weg.

7. Afwerking:

Controleer het stukje vanuit verschillende hoeken op kale plekken en voeg eventueel extra takken, mos of bloemen toe voor de perfecte balans.

En voilà, je zelfgemaakte kerststukje is klaar! Het mooie aan deze DIY is dat geen enkel stukje hetzelfde is. Het weerspiegelt jouw persoonlijke stijl en brengt een stukje van jouw kerstgevoel in je huis. Varieer en experimenteer met verschillende bloemen en decoratiemateriaal en geef er je eigen draai aan. Superleuk om te maken, maar ook leuk om cadeau te doen!

Hoe lang blijft een kerststukje goed? 

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je DIY en hoe lang deze goed blijft hangt af van een aantal factoren. Wij geven je een paar eenvoudige tips om het bloemstuk zo lang mogelijk mooi te houden:

  • Zorg dat het steekschuim altijd vochtig blijft.
  • Plaats het stukje niet te dicht bij een warmtebron zoals een kachel of open haard. De voorkeur gaat uit naar een koele plek, uit de tocht en niet direct in het zonlicht.
  • Verwijder verwelkte bloemen om het geheel fris te houden.

Kerststukjes of kerstbloemen bestellen

Kerstbloemen en kerststukjes brengen zoveel vreugde en kleur in deze speciale tijd van het jaar. Het zelf maken van een stukje is niet alleen een leuke activiteit, maar geeft ook een persoonlijke touch aan je kerstdecor. Heb je weinig tijd om zelf iets te maken? Dan bestel je bij ons prachtige kerststukjes en kerstbloemen!